Stambyten och sånt.

Nu så ska ni få höra vad som hänt sedan sist!
 
Den här veckan har nämligen varit väldans intensiv här hemma. I badrummet har Tobbe på Rörteamet gjort klart avloppet och dragit upp slangar för allt vatten. Jag har valt metoden "rör i rör" vilket innebär att alla rör blir dolda i väggen. Inget att dammtorka eller bränna sig på alltså, gillas stort.

Sen har snickarna isolerat och lagt in golvskivor och väggskivor och idag har elektrikern varit här och mjukstartat för lampknappar och uttag.
 
Igår kom även två andra rörmokare för att byta ut de gamla rören under källargolvet som jag nämnde i förra inlägget. Och jäklar vilken sörja det är att göra stambyte. Lera och betong och halkigt precis överallt, samtidigt som det är väldigt fascinerande att se hur man byggde och drog rör förr i tiden.
 
Häng med ner!
 
Det här var i måndags kväll när allt bara var stilla och fint och nymålat nästan precis överallt.
 
Igår. När delar av golvet ligger uppbilat och de gamla trasiga cementrören fyller ut mitt tilltänkta kontor till bredden.
 
Nya hållbara plaströr ligger på plats.
 
Snickarverkstan.
 
Och en bild från i eftermiddag. När dom har fyllt igen alla håligheter med uppskottad jord och lecakulor, påbörjat gjutningen och fått igång avloppet igen - och två nyfikna barn har kommit hem från föris.
 
Då känner jag ändå att det var helt rätt tajming att de 68 år gamla uttjänta betong,-och gjutjärnsrören fick en ny kostym. Och att vi inte försökte göra arbetet själva.
 
badrumsrenovering, stambyte, betongavlopp, gjutjärnsrör, vvs - källare

Renovering. Den osockrade versionen.

Nä. Det är ju inte alltid bara frid och fröjd det här med att renovera. Speciellt inte gamla hus. S P E C I E L L T inte gamla hus.
 
För det första tar allt (och då menar jag allt) mycket längre tid än man planerar för. Det dyker nästan alltid upp fler saker att ta itu med. Och, det blir alltid dyrare än man räknat med.
 
Vi började ju riva ut badrummet på övervåningen, och idag - två veckor senare - har det reglats upp för ny vägg och dörr ut mot hallen. Tanken är att förvandla litet badrum+balkongpassage till ett, större badrum. Tre kvadrat ska bli fem.
 
Hela förra veckan var snickarna sjuka (även jag) och den här veckan försenas bygget av att rörmokarn också blivit sängliggande i influensan. I min planering skulle det typ vara klart för flytspackling och eventuellt att plastmattan skulle hinna läggas in i veckan. Men nu känns en sån sak ganska avlägset och kanske inte klart förrän om två veckor. Förhoppningsvis.
 
På den vänstra bilden ser ni hur det såg ut efter vecka ett. Den högra tog jag för en liten stund sen. De gamla rören är nu utslängda, fönstret är igenspikat, elementet bortplockat och nya slangar för golvvärmen är indragna. Nya golvåsar ligger på plats och en limträbalk ovanför dörrhålet in till ungarnas rum har stabiliserat upp hela konstruktionen. Innan lutade hela dörröppningen (syns på bild 1) pga att det inte fanns några bärande balkar just där. (Detta har medfört en del ångest kan jag erkänna, men nu börjar det kännas tryggare.) Och det är väldigt skönt att det börjar hända lite saker igen.
 
Men. Säg den olycka som kommer ensam. Som om det inte var nog med att badrummet tar längre tid än beräknat, så har vi nu även fått svar på varför det blivit stopp i avloppet i källaren två gånger på en månad, och.. det är ungefär lika roligt som det låter;
Röret-har-gått-sönder-någonstans-under-golvet-och-bildat-ett-hål-undertill. Ett hååål. Där avloppsvatten rinner ut. Och tillbaka igen för att komma upp i en av golvbrunnarna.
 
Eh ja. Ni hör ju själva. Vi myser och skrattar gott här hemma just nu. Med lätt psykotisk blick...
 
Eller nädå. Vi ska nog rodda detta också, men tajmingen kunde verkligen varit bättre. Om två veckor åker Johan på träningsläger i Barcelona en vecka och det här med att bo ensam med tre barn (eventuellt utan vatten och avlopp) känns bara mindre skoj. Att hysa in oss hos någon annan känns inte heller som något lockande alternativ, men ändå. Snäppet bättre än alternativet utan vatten och avlopp. Och så ska vi ju ha råd att bila upp källargolvet och byta ut de gamla rören förstås. En kostnad vi inte hade budgeterat för.
 
Just nu.
 
Så nä.
Det här med renovering av gamla hus är inte alltid så charmant som man kan tro.
 
Men det blir nog himla fint i slutet ändå. Det blir det ju alltsomoftast.