Golvslipning

Nu ni. Börjar det hända grejer.
 
På nedervåningen har Johan grovslipat kök och hall och på övervåningen börjar sovrummet och hallen vara färdiga för behandling. Det doftar sådär härligt träigt här nu alltså och det riktigt kliar i fingrarna av få plocka fram bets och lack och få golvet färdigt någon gång.
 
På bilderna ser ni sovrummet och hallen. Eftersom golvsliparen har så sjukt mycket att göra för tillfället, fick vi låna hem maskinerna och göra jobbet själva istället. Det tar garanterat längre tid, men samtidigt är det ju kul att ha gjort det själv. Och så svårt verkar det inte vara när man väl fått in knixen.
 
För att få ner "topparna" på plankorna (de flesta plankorna är liksom kuperade vilket gör golvet ganska ojämnt och bulligt) samt den tjocka gulnade fernissan går man först diagonalt över rummet med ett grovt sandpapper i maskinen tills lacken är borta. Sen går man längs med plankorna med ett något finare sandpapper för att släta ut och ta resterna av lacken och avslutar med en kantslipmaskin för att få bort lacken i hörn och svåråtkomliga ytor.
 
Och sist av allt slipar man med ett fint papper så golvet blir alldeles slätt och mjukt. Och som nytt igen.
 
Just nu är vi i fasen före slätt och fint och nytt på övervåningen. Jag ska jobba några timmar på Colorama imorgon men hoppas att sista slipningen hinns med ändå så att jag kan testa betsen. Och har vi tiden på vår sida kanske det även hinner bli färdigslipat på nedervåningen i helgen.
 
Golven kommer sen att behandlas med Jotun Pure Nature bets och slutlackas med Jotun Trestjerner helmatt lack.

Behöver jag säga hur kul det ska bli att få börja måla, tapetsera och inreda sen? Hjärtat gör nästan volter!!
 
 
renovering, golvslipning, plankgolv, sovrum
frupastell

Så roligt och så fint det kommer att bli! Bara golvet som ni har fått till nu ger ett helt nytt rum!

Svar: Visst gör det! Är jättenöjd än sålänge och nu får vi ta resten när vi är hemma från semestern igen :)
Zandra Claeson

mammatea

Så fint det blir! Gamla trägolv är ju så fina!

anna

så fint det blir! :)

Veronica

Kommer bli jätte fint och som du säger, det är lite roligare att göra det själv :)

Svar: Visst är det så. Slitigt men rätt roligt ändå :)
Zandra Claeson

Joe

Nice! Behöver själv göra de hemma på mina golv. Men mina golv är rena plankor med vitsåpa... Snyggt men så opraktiskt. Behöver slipa och behandla dem på ngt sätt. Tack för tips

Svar: Funderade också på vitsåpat men som du säger så är det inte jättepraktiskt. Känns hållbarare med lackat när man har barn! Tror dock inte du behöver slipa golvet helt, det brukar räcka med ett golvrengöringsmedel, typ Jotuns Golvrens, för att bli kvitt såpan. Annat är det om du använt tex olja.. Kolla upp innan du gör nåt förhastat :)
Zandra Claeson

Kiki

Åh vad kul att ni slipar dom själv! Vi står just nu i fas med att slipa våra golv men leja bort det kostar en hel del men göra det själv har jag hört är både svårt och riktigt jobbigt! Är det "värt" att göra det själv? :) kram

Svar: Speciellt svårt tycker jag inte det är, däremot är det tidskrävande och pilligt om man håller på överallt. Särskilt när man har barn. Tanken från början var att leja bort slipningen av nedervåningen och ta övervåningen lite senare, men nu fick vi ju låna hem maskiner och allt från mitt jobb så då var det lika bra att köra allt på samma gång. Jobbigast är det för ryggen och knäna och som sagt att det tar mycket tid... Men sen när det är klart lär vi glömma allt slit på en gång och bara vara nöjda. Får vi hoppas :)
Zandra Claeson

NATALIE

Underbart golv!! :)

Svar: Tycker jag också! Älskar att ta fram originalen :)
Zandra Claeson

Julia

Det är alltid intressant att slipa golv, man vet aldrig riktigt vad som ska titta fram. Intressant med ett renoveringsprojekt - jag förstår din iver!

Svar: Nä verkligen! Att lyfta på gamla plastmattor är som en riktig skattjakt :)
Zandra Claeson