För alla mammor

Just nu pågår Musikhjälpen i P3 och SVT. Årets tema är "alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet" och syftar till att skänka pengar till mödravård och utbildning i utsatta länder.
 
"Tjejer mellan 15 och 20 år löper störst risk att dö i samband med sin graviditet och de vanligaste dödsorsakerna är allvarliga blödningar, infektioner, högt blodtryck och osäkra aborter. 99 procent av alla dödsfall sker i låginkomstländer där det inte finns tillgång till en fungerande mödravård. Hårdast drabbade är länderna i södra Afrika och Sydasien.
 
Fattigdom, brist på information och långa avstånd till sjukhus är vanliga anledningar till att många kvinnor i låginkomstländer föder i hemmet och mindre än hälften får hjälp av en utbildad barnmorska vid förlossningen. Utan rädd vård kan en kvinna förblöda på två timmar."
 
Tycker detta är en otroligt viktig fråga då vi i Sverige alltid kan förlita oss på akut proffessionell sjukvård och regelbundna kontroller i samband med en graviditet, och eftersom det var så dåligt med norrländska/norrbottniska initiativ har jag därför startat en egen digital insamlingsbössa; Piteåmammor för Musikhjälpen. Och nu behöver vi alltså fylla denna bössa med lite pengar. Allt går oavkortat till Musikhjälpen/Radiohjälpen och jag hoppas att ni vill vara med och sätta Piteå på kartan över insamlingsinitiativ. 
 
Kanske kan vi rentav utmana mammor i andra kommuner att göra samma sak?
 
ALLA bidrag, stora som små, är superviktiga och naturligtvis helt anonyma. Och självklart får pappor och alla som har kommit från en mamma också bidra. Och ni som inte bor i Piteå förstås :)
 
 
Ditt bidrag räddar liv!
 
 

Malin

Jag är en av dem som skänkt iaf! Flera borde!

Svar: Visst är det så, det här borde vara en mycket viktigare fråga för oss som har fött barn tycker man!
Zandra Claeson

frupastell

Bra där! Och lycka till! Vi var med och stöttade några studenters insamling i går.

Svar: Bra gjort av er också! Ett viktigt ämne!
Zandra Claeson