Renovering. Den osockrade versionen.

Nä. Det är ju inte alltid bara frid och fröjd det här med att renovera. Speciellt inte gamla hus. S P E C I E L L T inte gamla hus.
 
För det första tar allt (och då menar jag allt) mycket längre tid än man planerar för. Det dyker nästan alltid upp fler saker att ta itu med. Och, det blir alltid dyrare än man räknat med.
 
Vi började ju riva ut badrummet på övervåningen, och idag - två veckor senare - har det reglats upp för ny vägg och dörr ut mot hallen. Tanken är att förvandla litet badrum+balkongpassage till ett, större badrum. Tre kvadrat ska bli fem.
 
Hela förra veckan var snickarna sjuka (även jag) och den här veckan försenas bygget av att rörmokarn också blivit sängliggande i influensan. I min planering skulle det typ vara klart för flytspackling och eventuellt att plastmattan skulle hinna läggas in i veckan. Men nu känns en sån sak ganska avlägset och kanske inte klart förrän om två veckor. Förhoppningsvis.
 
På den vänstra bilden ser ni hur det såg ut efter vecka ett. Den högra tog jag för en liten stund sen. De gamla rören är nu utslängda, fönstret är igenspikat, elementet bortplockat och nya slangar för golvvärmen är indragna. Nya golvåsar ligger på plats och en limträbalk ovanför dörrhålet in till ungarnas rum har stabiliserat upp hela konstruktionen. Innan lutade hela dörröppningen (syns på bild 1) pga att det inte fanns några bärande balkar just där. (Detta har medfört en del ångest kan jag erkänna, men nu börjar det kännas tryggare.) Och det är väldigt skönt att det börjar hända lite saker igen.
 
Men. Säg den olycka som kommer ensam. Som om det inte var nog med att badrummet tar längre tid än beräknat, så har vi nu även fått svar på varför det blivit stopp i avloppet i källaren två gånger på en månad, och.. det är ungefär lika roligt som det låter;
Röret-har-gått-sönder-någonstans-under-golvet-och-bildat-ett-hål-undertill. Ett hååål. Där avloppsvatten rinner ut. Och tillbaka igen för att komma upp i en av golvbrunnarna.
 
Eh ja. Ni hör ju själva. Vi myser och skrattar gott här hemma just nu. Med lätt psykotisk blick...
 
Eller nädå. Vi ska nog rodda detta också, men tajmingen kunde verkligen varit bättre. Om två veckor åker Johan på träningsläger i Barcelona en vecka och det här med att bo ensam med tre barn (eventuellt utan vatten och avlopp) känns bara mindre skoj. Att hysa in oss hos någon annan känns inte heller som något lockande alternativ, men ändå. Snäppet bättre än alternativet utan vatten och avlopp. Och så ska vi ju ha råd att bila upp källargolvet och byta ut de gamla rören förstås. En kostnad vi inte hade budgeterat för.
 
Just nu.
 
Så nä.
Det här med renovering av gamla hus är inte alltid så charmant som man kan tro.
 
Men det blir nog himla fint i slutet ändå. Det blir det ju alltsomoftast.
 
 
Robex Lundgren

fint

Svar: Tack Robex, gillar att du har läst igenom och svarat så konstruktivt ;)
Zandra Claeson

Andrea Kindstrand

Pepp pepp pepp!! Ni är coola som orkar med. Ser ut som de kommer bli kanonfint! Krama de fina ongarna!

Svar: Tack fina, det ska jag göra 💛
Zandra Claeson

Ida Nilsson

Det här var en anledning till att jag inte ville ha gammalt hus.. Och samtidit en anledning till att inte köpa ett nytt. Renoveringar är ju såå roligt! Vi har precis satt in bergvärme, inte det roligaste att behöva slänga ut pengar på, men det har ju gjort skillnad som tusan!

Svar: Kan tänka mig det! Vi behöver säkert byta värmekälla snart också, men hoppas att det dröjer lite till. Skönt att ni har märkt skillnad i förbrukning, då känns det ju klart värt det!
Zandra Claeson

Anna

Jisses vad fint det blir i slutändan. Renoveringar är aldrig en dans på rosor men när man sedan ser resultatet är det sååå värt det!

Svar: Ja det är min förhoppning iaf :)
Zandra Claeson

Anna

Det kommer garanterat att bli jätte fint när det blir färdigt men förstår om det är segt när det inte går så fort framåt.

Svar: Nä det börjar bli lite drygt nu. Men hantverkare måste ju få bli sjuka dom också tyvärr :)
Zandra Claeson

Cornelia

Spännande! Det är ju ett kaos medan man håller på (just nu ser det ut som att vi sprängt köket), men sedan blir det ju förhoppningsvis hur bra som helst. Om ett par dagar hoppas vi att vi har nytt, fint kakel i köket och nymålade väggar. Hoppas.

Svar: Vad roligt!! Vill också ha nytt kök men det lär nog få vänta lite nu ;)
Zandra Claeson

Eddie och barnen på Bristol Academy

Inte så kul när man är mitt upp i det...men se blir det ju väldigt fint och så glömmer man hur dyrt det blev tills nästa gång....:) Anna

Svar: Haha, ja det kanske är så det funkar :)
Zandra Claeson