smörbullar.

Blev nästintill salig när jag såg att Norrmejeriers mellanmjölk bjöd på receptet som faktiskt har satt standarden för vad jag anser vara världens bästa bulle. Vet att många nordbor håller med! Idag är vi småsjuka och alltså en perfekt dag för bak. Blir kanske inte lika goda som Ekbergs smörbullar, men ändå.

Bulldeg: 50g jäst.100g smör/margarin.2,5dl mjölk.1dl socker.1 ägg.0,5tsk salt.9dl mjöl.1,5tsk kardemumma.
Fyllning: 100g mjukt normalsaltat smör.1,5tsk vaniljsocker.1,25dl florsocker.


Smält smör och blanda ner mjölk tills det blir fingervarmt. Smula ner jäst i en bunke och häll över mjölken så jästen smälter. Häll i resten av ingredienserna och rör tills degen blir smidig. Jäs ca 1 timme. Blanda under tiden ihop fyllningen i en liten bunke och klicka ut den på ett fat i små högar, ca 20st. Lägg i frysen medan degen jäser. Knåda degen lätt och dela i 20 bitar. Forma till bollar och lägg i större bullformar. Tryck ner den frysta fyllningen i mitten av degklumparna. Låt jäsa ca 30 minuter under duk. Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter i 225 grader. Låt svalna lite och pensla de nygräddade bullarna med smält smör, och doppa sedan i strösocker. Vill man ha pärlsocker är det bättre att pensla & ströa innan gräddning!
sis

OOhhh såg inte dåliga ut, skrev ner receptet idag jag med så ska oxå försöka mej på dom!! pus

zandra

mycket gott! Men jag kan tipsa om att göra ett ordentligt hål för smöret innan du lägger i det, så det smälter ner istället för upp, som det gjorde för mig.. svämmade över och brände sig fast på plåten, haha :)

sis

Alltså hur många bullar fick du eg? Jag fick mycke deg men bestämde mej ändå för att göra dessa 20 st som det stog, men jag fick ju Monsterbullar! Åsså rann smöret ut ändå....

zandra

jag fick 20st, men dom blev också rätt stora. Ska prova göra fler fast mindre nästa gång.. glömde säga det :) Och ordentlig smörgrotta!!

Sanna

gott!